TEAM BRUKSKÖRNINGSKUSK

Tips och livskvalite med häst

L I V S K V A L I T E

Här lite tips och råd för att förenkla Din vardag med häst.

Bakgrunden till denna flik är skador och sjukdommar bland oss tvåbenta Team medlemmar.

Senaste åren har bla media förmedlat att hästlivet är tungt, slitit, farligt osv. Ja det positiva som förmedlats har då varit att hästlivet fostrar företagsledare.

Det finns hästfolk, hästfolk och ännu mer hästfolk. Det finns hästar hästar och ännu mer hästar. Med det vill vi säga; alla är individer, alla lägger olika tid och engagemang på sitt "hästeri". Det finns olika nivåer, olika prioriteringar; Vad är viktigt här i livet? Och vad är livskvalite här i livet? Vem avgör vad som är bra för Dig?

När skador och sjukdommar träder in i ens liv, blir det väl synligt att; alla är vi olika om man inte upptäckt det förr. Man kanske fått sjukdom, skada som begränsar ens rörlighet och ork  radikalt? Vill Du då bli mer "kolli" eller vill Du trots Dina besvär försöka hålla igång på Din nivå?

 Ute i förvärvsarbetet är det  ett betydligt högre krav på att "detta ska Du göra på denna tid" "vid just denna tidpunkt". I stallet kan Du lulla runt i Din egna takt. Du kan ta Dig tid att andas, vila, byta uppgift, precis när det passar just Dig, just denna dag. Du kan öva på de sjukgymnastiska övningarna Du fått i läxa utav sjukgymnasten. Träna på att ha kroppen i balans samtidigt som Du utför något utan pressen/stressen "att detta ska klaras av nu". Däri ligger stor del utav skillnaden mellan förvärvsarbete och hästeri.

Hästen och Du själv mår bra om du lyckats hålla stress och jäkt utanför stallvärlden.  Genom att fixa i Din egen lugna takt, kan Du hålla Din kropp igång lite lagom, trots Du är kanske både sjuk och skadad. Det kan ge en mycket stor livskvalite att Du kan, att Du klarar, att Du kan hålla igång, lite lagom för just Din egen skull. Samtidigt som Du får uppleva gemenskapen med hästen.

"Hästeri" ger många gånger plåster på såren, plåster på själen. Plåster på hela Din tillvaro. "Hästeriet" stärker Dig ofta, så länge som Du får ta det hela i Din takt, andas och tänka på balansen i kroppen. 

En skottkärra av mindre  välbalanserad modell.

Skottkärran här ovan har en stor fördel; den rymmer så pass lite, att vikten kan jämnföras med en fylld soppåse med hushålls sopor. Ingen skulle komma på tanken att en soppåse skulle ställas i relation med förvärvsarbete, arbetsförmåga. Men så fort soppåsen bytts ut mot en skottkärra görs det. Allt för många mäniskor har råkat ut för detta. Många sjuka och skadade har fått höra att; "Kan man mocka skit kan man också arbeta". Kanske beror det på den mycket allvarliga sjukdomen; Den svenska avundsjukan? Det ligger nära tillhands att tro det. Allt för många mäniskor idag saknar kärlek, värme, uppskattning. Alla dessa tre ting ges utav hästen samtidigt som Du tränar Din kropp och själ inför framtidens utmaningar! Som Du blir redo för om Du får träna Dig frisk på just Dina villkor.

 

 

 Njut idag, imorgon kan det vara försent!

 

 

Lojstás Pawik gosar med en Team medlem.

Skottkärran är ett mycket användbart hjälpmedel. Givetvis för gödseln. Tar du full kärra, på gränsen på vad Du orkar? Ta mindre per gång, en promenad eller två extra i Din lugna takt är kanske bättre än att stressa iväg med en knökfull kärra? Och Du!, Glöm inte att andas och ha Din kropp i balans när Du kör. Du vet väl att hästfolk är kända för att "bara mocka ut halm"?

Vatten är ju ett ständigt återkommande hästjobb. Alltså ett arbete för hästen, med hästen. Du kan i många fall kanske använda vattenslang stor del av året inne som ute. Om man inte har vattenkoppar vill säga. Har du ingen slang möjlighet så kan Du använda baljorna direkt i skottkärran och bara skjuta av dem via skakeln på kärran. Du lyfter eller bär inget vatten.

vattenkörning

Har Du en äldre mjölkkruka? Fyll den redan stående i kärran. Kör fram till vattenbaljan och tippa i.

Foderhanteringen är något som man kan förenkla många gånger. Då menar vi inte med att bara ta en traktor och köra ut en storbal åt hästarna. Många av hobbyhästarnas ägare saknar säkert traktor. Storbal är rätt vanligt numera. Om man har tillräckligt många hästar i stallet vill säga. Man slipper släpet på tunga balar. "Bara" skala av i tunna lager, lägg i en ikea påse i lagom mängd för Dig att flytta på.

Givetvis tar Du hjälp utifrån för ev småbalshantering. Själva använder vi ungdomar som likt "matcho figurer" gärna hjälper till. Detsamma gäller uppvältningen av storbalen.

Kärlek och samspel på hög nivå.